UP WHERE WE BELONG, FROM AN OFFICER AND A GENTLEMAN
PART 1
"Amuletter for Kunstinstitusjoner"

KIYOSHI YAMAMOTO

Visningsperiode: 10/10– 02/11 2024

Velkommen til utstillingen UP WHERE WE BELONG med KIYOSHI YAMAMOTO

I Kiyoshi Yamamotos prosjekt, UP WHERE WE BELONG, utforsker og utfordrer kunstneren ideene om hva som utgjør en idealisert kunstinstitusjon gjennom formatet smykkekunst. Smykkene fungerer som kontemporære amuletter, både beskyttende og kritiske og som formulerer spørsmål ved kunstens rolle i samfunnet og institusjonenes ansvar overfor publikum og kunstnerne.

I utstillingen benytter Yamamoto seg blant annet av satire som virkemiddel for å belyse de ofte urealistiske forventningene og idealene som knyttes til kunstinstitusjoner og museer. Hver amulett vil representere en egenskap ved en "perfekt" kunstinstitusjon, som åpenhet, mangfold, innovasjon eller tilgjengelighet, og vil samtidig understreke de utfordringene og fallgruvene disse idealene kan medføre.

Prosjektet kan tolkes som en feiring av smykkekunstens evne til å formidle dypere betydninger, samtidig som det oppfordrer til en nødvendighet for å re-evaluere våre forventninger til kunstinstitusjoner. Ved å kombinere kunst med kritisk refleksjon ønsker Yamamoto å inspirere besøkende til å tenke nytt om fremtiden for kunst og kultur.

Utstillingstittelen "UP WHERE WE BELONG" tar inspirasjon fra den ikoniske sangen av Joe Cocker og Jennifer Warnes, som handler om lengsel, tilhørighet og menneskelig forbindelse. Utstillingens design er laget samarbeid med møbledesigner Anna Schmideder.

Kiyoshi Yamamoto, (født 1982) bor og arbeider i Bergen. Yamamoto tok sin Mastergrad i kunst ved Kunsthøgskolen i Bergen i 2013 og har studert ved London College of Fashion og Escala de Belas Arts i Rio de Janeiro. Yamamoto har i mange år vært svært inspirert og influert av kunstneren og tekstildesigneren Anni Albers, av hennes tanker, ideer, kunst, liv og posisjon i kunsthistorien. Albers tok i bruk tekstilindustrien og kunne produsere store og flere verk ut fra samme visuelle og taktile formspråk. Dette har influert Yamamotos måte å arbeide på, og han ser ingen motsetning i at noe industrielt også kan være unika og ren kunst.